Cuma, Şubat 15, 2008

ah günter!



monica seles dün itibariyle tenis kariyerini sonlandırdığını açıkladı ve böylece bir efsane daha kortlara veda etmiş oldu..

"power player" olarak nitelendirilen seles özellikle servis returnlerinde ve çift el forehandlerindeki top-spinli etkili vuruşları ile bilinir.. ayrıca bir başka power player maria şarapova gibi kortlarda çıkardığı sesler yüzünden rakipleri tarafından hep şikayet edilirdi.. bir efsaneye dönüşebilecekken kendini bilmez biri tarafından kariyeri sekteye uğratıldı..

1973 doğumlu yugoslav asıllı amerikalı tenis oyuncusu seles henüz 12 yaşındayken abd'de kazandığı bir turnuva sonucu akademisinde bir çok ünlü tenis oyuncusu yetiştirmiş nick bollettieri tarafından fark edildi ve 1986 yılında ailesi ile birlikte amerika'ya taşındı.. 1989 yılında profesyonel olan seles, 1990 yılında, henüz 16 yaşında iken, roland garros'u kazanarak grand slam kazanan en genç tenis oyuncusu oldu (16 yıl 6 ay) ve 1991 yılında en genç dünya bir numarası oldu (17 yaş, 3 ay, martina hingis daha sonra bu ünvanı elinden almıştır).. seles çok genç olmasına rağmen yine efsane tenis oyuncuları olan steffi graf ve martina navratilova'yı yenebilme başarılarını göstermişti..

90 yılındaki roland garros şampiyonluğundan sonra 91 ve 92 yıllarında avustralya açık, roland garros, amerika açık üçlülerini ve 93 yılında avustralya açık'ı kazanmıştı.. fakat roland garros 93'ten önce bir wta tour maçında akli dengesi bozuk bir steffi graf hayranı tarafından bıçaklandı.. günter parche isimli bu dingil şüphesiz ki ne yaptığının farkında değildi ama bir efsanenin devamını engellemişti..



seles bir kaç ayda düzeldi ancak psikolojik olarak hazır olması yıllarını aldı.. bir açıklamasında "insanlar bu adamın beni kasıtlı olarak bıçakladığını ancak bunun için herhangi bir ceza almadığını unutmuş gibi görünüyor.. tenise geri dönecek kadar rahat hissetmiyorum" dedi.. ancak 95'te kortlara geri döndü.. 96'da avustralya açık'ı 4. kez kazandı ve 2000 sydney olimpiyatlarında bronz madalya kazandı.. bunlar dışında büyük bir başarı yakalayamadı.. wimbledon şampiyonluğu bulunmaması kariyerindeki en büyük eksik..

seles kariyerini sonlandırdıktan sonra basın açıklamasında,
"tenis hayatımın çok büyük bir parçası oldu ve olmaya devam edecek. bazı zamanlar profesyonel kariyere geri dönmeyi düşündüm fakat şimdi bunu kesinlikle düşünmüyorum. gösteri maçlarına ve hayır organizasyonlarına katılmaya devam edeceğim fakat wta tour kapsamındaki müsabakalara katılmayacağım. " dedi ve tenis kariyeri boyunca kendini destekleyen hayranlarına teşekkür etti..


Hiç yorum yok: