Pazar, Haziran 08, 2008

dört

tenisin el clasico'su klasik şekilde sonuçlandı ve rafael nadal sadece 4 oyun verdiği maçta federer'i 6-1/6-3/6-0 ile geçerek dördüncü kez üstüste roland garros şampiyonu oldu..


maçtan önce mats wilander ile röportajda konuşan federer "psikolojik olarak geçen iki seneden daha rahatım.. herhangi bir nadal kompleksim yok" dese de maç başlayınca gördük ki federer oldukça baskı hissediyordu.. rafael nadal da diğer maçlardan farklı olarak daha agresif bir şekilde başlayınca ilk sette 3 kez servis kırdı ve ilk seti çok rahat bir şekilde aldı.. ikinci sete de fırtına gibi başlayan nadal idi.. çok fonksiyonlu isviçre çakısı federer, rafael nadal'ı zorlayabilmek için değişik fonksiyonlarını denerken bir ara nadal'ın oyundan düşmesi sonucu ikinci sette durumu 3-3'e getirdi.. ama rafa vites arttırmak yerine nitro'ya basarak 9 oyun üstüste aldı ve ikinci seti 6-3 son seti de 6-0 alarak kupayı kaldırdı..

geçen iki sene birer set almayı başarabilen federer bu sefer sadece 4 oyunla yetinmek zorunda kaldı.. federer maç içerisinde baseline'a yakın oynayınca puan alamayacağını fark etti ve fileye yaklaşarak oynamaya çalıştı ama her defasında nadal tarafından püskürtüldü tabir yerindeyse.. ya passing shot ile ya lob ile sayıyı alan taraf rafa oldu.. maç istatistiklerine bakarsak federer'in 42 kez fileye geldiğini ancak bunlardan sadece 18'ini sayıya çevirebildiğini görüyoruz.. bu yüzde 43'e denk geliyor.. karşılaştırma için federer fernando gonzalez ile oynadığı maçta yüzde 83, gael monfils ile oynadığı maçta yüzde 77 file puanı yüzdeleriyle oynamıştı.. bu da rafael nadal'ın kuvvetli ve isabetli geri kort vuruşlarının üstünlüğünü açıkca gösteriyor.. nadal'ın file yüzdesi daha düşük ama sadece 6 kez fileye gelmiş olduğu için pek canını yakmamış olmalı..

bir de şöyle bir istatistik var ki gözleri yuvalarından çıkartıyor.. basit hata sayısında federer 35, nadal 7.. nadal'ın beş katı basit hata yapmış federer.. bir de ikinci servisten puan kazanma oranı 24'te 5 yani yüzde 21.. çok çok kötü bir yüzde..

temel olarak federer'in kaybetme nedeni bunlar diyebilirim.. ama bu hataları yapmasının sebebi de karşısında nadal olması ve bunun oluşturduğu psikolojik baskı diye düşünüyorum..

eğer rafael nadal wimbledon'ı roger federer roland garros'u kazanmadan önce kazanma başarısını gösterirse büyük olay olur..

she is the "one"




ana ivanovic çıktığı üçüncü grand slam finalinde ilk şampiyonluğuna roland garros 2008'de ulaştı.. devamı yolda.. bravo ana..